SON PAYLAŞILANLAR

Site içi arama

8 Mayıs 2014 Perşembe

1 Generic Mapping Tools (GMT)

GMT (Generic Mapping Tools) açık kaynak programcılığı felsefesini temel alan, mekansal (Coğrafi) verileri işleyen, filtreleyen, gridleyen ve bir harita projeksiyonuna değişik görselleştirme yöntemleriyle 2 ve 3 boyutlu olarak aktaran ve gerektiğinde sonuçları postscript dosya olarak üreten 60'a yakın program topluluğunun adıdır.

http://gmt.soest.hawaii.edu GMT'nin resmi web sayfasıdır. Yer, atmosfer ve okyanus bilimleriyle uğraşan tüm disiplinlerde 1988'den beri yaygın olarak kullanılan GMT, Hawai Üniversitesinde görevli Prof. Paul Wessel ve Prof. Walter Smith tarafından geliştirilmiştir.

ANSI C dilinde yazılan program kodları birbiriyle bağlantılı çok sayıda küçük araçlar olarak tasarlanmış ve Ham veri -> Değerlendirme -> Görselleştirme şeklinde işleyen iş akışının kesintisiz olarak çalışmasını sağlar.

GMT tarafından işlenen veriler iki boyutlu (x,y) veya üç boyutlu (x,y,z) verileridir. Veriler metin (ascii) formatında olabileceği gibi ikili (binary) dosya formatında da olabilir.

Çıktılar ise dört gruba ayrılır:

  • 1-B sonuçlar (örneğin x,y=f(x) koordinatları veya zaman dizileri) standart çıktıya (ekrana) yönlendirilir.
  • 2-B sonuçlar (örneğin x,y,z=f(x,y)) metin formatında ise ekrana ya da ikili dosya formatında (netCDF veya kullanıcı tanımlı) ise belirtilen dosyaya yazılır.
  • Çizim programlarının tümü postscript dilini kullanır ve bu dilin komutları metin formatında ekrana yönlendirilir. Postscript dilinde elde edilen birden fazla komut çıktısı, uygun seçeneklerle ve kabuk yönlendirme işaretiyle (>,>>) aynı postscript sayfaya yazılabilir.
  • Bazı GMT programları, girdi verilerini değerlendirdikten sonra sonuçları (örneğin istatistiksel) doğrudan ekrana döker. Bunun dışında verbose seçeneği (-v) daha ayrıntılı sonuç bilgilerin alınmasını sağlar.
Aşağıda GMT programı kullanılarak çizdirilmiş bir Türkiye haritasını görmektesiniz. Ayrıca GMT kodlarını da görüntünün ardına ekledik. GMT ile ilgili projeleriniz için destek almak isterseniz yorum veya iletişim kısmından bana ulaşırsanız bilgim dahilinde size yardımcı olmaya çalışırım. Yukarıda yazdığım bilgilendirme yazısını Selçuk Üniversitesi'nden Aydın Üstün hocamızın sunumundan ekledim. GMT hakkında faydalı bilgilerin olduğu sunumu google aramalardan bulmanız mümkündür.


Türkiye.bat dosyasına yazacağınız kodlar:
grdgradient tr_10s.grd -A0 -Gtr_10s_grad.grd -Nt
grdimage tr_10s.grd -R25/45/35/43 -Itr_10s_grad.grd -Jm0.35i -Ctr.cpt -Xc -Yc -K > turkiye.ps
pscoast -R -Jm -O -K -Df -W2 -B2f2g1WeSn -A0/0/4 -Lf41/36/25/35/300k -Ir/0.25p,blue -W0.25p,red -N1/0.5p,red -U"Turkiye Haritasi" >> turkiye.ps
echo 39.95  32.88 > tmp
psxy tmp -R -Jm -Sa0.25 -W3 -Gyellow -O -K -: >> turkiye.ps
psxy fayturk_ba.dat -R -Jm -O -K -M -W3 >> turkiye.ps
echo 42.5 34 8 0 5 CM KARADENIZ > tmp
echo 40.70 28.10 4 0 5 CM MARMARA DENIZI >> tmp
echo 38.75 25.5 8 90 5 CM EGE DENIZI >> tmp
echo 36 31 8 0 5 CM AKDENIZ >> tmp
pstext tmp -R -Jm -O -K -: -Gwhite >> turkiye.ps
echo 39.65 32.85 7 0 7 CM Ankara > tmp
pstext tmp -R -Jm -O -: -Gblack >> turkiye.ps
del .gmt*
del tmp

Çizimin topoğrafyasını ve renklendirmesini tam olarak oluşturmak için tr_10s.grdtr.cpt ve fayturk_ba.dat dosyalarını aşağıdaki linkten indirerek .bat dosyasını oluşturduğunuz klasörün içine atmalısınız.

1 yorum :

  1. topoğrafya ve renklendirme dosyaları verilen linklerde mevcut değil maalesef

    YanıtlaSil

Yorumlama biçimi: Anonim seçerek yorumlarınızı yapabilirsiniz.

Yükleniyor...
 
Telif Hakkı © 2017 Tüm hakları saklıdır. HARİTA ONLINE
Bu site Blogger tarafından desteklenmektedir.