SON PAYLAŞILANLAR

Site içi arama

1 Mayıs 2014 Perşembe

0 Ünlü Düşünürlerin Haritacılık Hakkında Söyledikleri

2000 yılında Muhtar KATIRCIOĞLU'nun yapmış olduğu sergide tarihten bu güne haritacılık mesleğinin evrimi anlatılıyordu. Harita nedir? Harita teriminden ne anlamak gerekir? Tüm harita mühendislerinin bu terimleri iyi özümsemesi mesleğini sevmesi açısından çok önemlidir.

Peki ünlü düşünürler haritacılık kavramından ne anlamışlar? Haritacılık hakkında ne gibi söylemleri olmuş.

"Harita yapmak her şeyden önce bir bilimdir. Bilim, gözlemlerle sınanabilen ifadelerden oluşan bir düşünce sistemi olduğuna, harita yapmak da bizim dışımızda bir nesneyi belirli bir şekilde temsil etmek olduğuna göre, harita yapmak da bir bilimdir." Celal ŞENGÖR

"Bir dilden söz edebildiğimize bakılırsa, haritayı bir metin (kimilerini bir roman, bir şiir) olarak görmemek için nedenimiz kalmıyor pek... Nerede açılmış, asılmış bir harita görsem ona eğilirim. Yükseklikleri, derinlikleri, suyu ve toprağı sever harita, insanlardan hoşlanmaz." Enis BATUR

Antik çağın ünlü düşünürlerinden ARISTOTELES, İ.Ö. 300 yılında, "geometri" kavramının yanında "jeodezi" kavramını kullandı. Böylece tarihte jeodezi kavramını ilk kullanan, bir diğer anlamda kavramın isim babası ünlü düşünür ARISTOTELES olmuştur. Yunanca'da geometri "yer ölçümü", jeodezi, "yer bölümlemesi" anlamına geliyordu.

Ünlü Alman bilim adamı F.R.HELMERT (1843-1917), 1880 yılında, "jeodezi, yeryüzünün ölçümü ve projeksiyonu bilimidir." demiştir.

Bir başka Alman bilim adamı S.HEITZ (doğ.1929), jeodeziyi, "yeryuvarına ilişkin gözlemlerin elde edilmesi ve bunların fiziksel modele dönüştürülmesi" olarak tanımlamıştır.

Kaynak: Köktürk E., Kadastro Bilgisi Ders Notları, Kocaeli, 2008.

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi: Anonim seçerek yorumlarınızı yapabilirsiniz.

Yükleniyor...
 
Telif Hakkı © 2017 Tüm hakları saklıdır. HARİTA ONLINE
Bu site Blogger tarafından desteklenmektedir.