SON PAYLAŞILANLAR

Site içi arama

9 Ekim 2014 Perşembe

0 GPS'in Özellikleri ve Kullanımı


GPS'in özellikleri ve GPS kullanırken dikkat edilmesi gerekenler;
  • GPS'ler sürekli olarak dönen 24 (Şu an aktif 31 uydu) uydudan radyo sinyalleri alırlar. Böylece konum belirlemesi mümkün olur. Bir GPS alıcısının konumunu belirlemesi için en az 4 uydudan sinyal alması gerekir.
  • GPS ile koordinat belirlemek amacıyla ölçüm yapılacak yerde gökyüzü açık olması, etrafta bina gibi sinyali kesintiye uğratabilecek yüksek yapıların olmaması tercih edilmelidir. GPS sinyalleri plastikten, bulutlardan ve camdan geçebilir ancak duvar ve dağ gibi katı cisimlerden geçemez. Bu yüzden açık bir görüş alanı gereklidir.
GPS kullanımı;
  • Koordinatı bilinen noktaların yerinin bulunması, GPS ölçme kanavası hazırlanması ve alımı yapılacak alan için gerekli ve yeterli sayıda sabit noktaların yerlerinin belirlenmesinde küçük ölçekli haritaların yapılması vb. kullanılır.
  • GPS sinyalinde birçok nedene dayalı hatalar meydana gelir. Hataların çoğu değişken oldukları için oluştukları süre içinde ölçülmelidir. Bu noktada ikinci alıcı devreye girer (sabit GPS). Bu sabit alıcı koordinatları tam olarak bilinen bir noktaya yerleştirilir. İkinci alıcı uydulardan gelen bilgilerle kendi pozisyonunu hesaplar ve bilinen pozisyonla bu bilgileri kıyaslar. Aradaki fark GPS sinyalindeki hatadır.

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi: Anonim seçerek yorumlarınızı yapabilirsiniz.

Yükleniyor...
 
Telif Hakkı © 2017 Tüm hakları saklıdır. HARİTA ONLINE
Bu site Blogger tarafından desteklenmektedir.