SON PAYLAŞILANLAR

Site içi arama

31 Ağustos 2014 Pazar

0 Veristatistik v1.0

Program adı: Veristatistik
Version: 1.0
Amaç: Herhangi bir veri kümesi ile ilgili çeşitli analizlerin yapılması
Kapsam: Veri kümesindeki;
  • Veri adeti
  • En küçük değer
  • En büyük değer
  • Ortanca değer
  • Ortalama değer
  • Varyans
  • Standart sapma
değerlerin hesaplanması.

İNDİR

Programın görüntüsü:

29 Ağustos 2014 Cuma

0 Parselin Yerinde Gösterilmesi

Parselin veya bağımsız bölümün bulunduğu yerin herhangi bir ölçü işlemi yapmadan paftası ile vaziyet ve bağımsız bölüm planındaki şekli ve ölçü değerlerinden faydalanarak mahallinde ilgilisine gösterilmesi işlemidir.

2010/4 sayılı genelge yerinde göstermeyi; talebe bağlı olarak yapılacak işlemlerden olarak belirlemiştir. Lisanslı büroların kurulduğu yerlerde ilk başvuru bu büroya  (bürolardan birine) yapılır. Eğer lisanslı büro kurulmamışsa başvuru kadastro müdürlüğüne yapılır.

Yerinde gösterme işleminin, tescil yönü olmadığından işlem; başvurunun yapıldığı lisanslı büro ya da kadastro müdürlüğünde tamamlanır.

0 Bağımsız Bölüm Değişikliği

Bağımsız bölüm değiştirme, birden fazla bağımsız bölüm içeren binalarda iç kapı numaralarında; varsa site ve blok adlarında oluşmuş hatalar ve eksikliklerin düzeltilmesi işlemidir.

Gerekli belgeler
1. İlgili bağımsız bölümlere ait tapular
2. Bina yönetiminden alınan kararın noter sureti
3. Tapu ve belediyedeki mimari projelerin onaylı suretleri

bağımsız bölüm değiştirme, bağımsız bölüm değiştirme işlemi, bağımsız bölüm değiştirme gerekli belgeler, bağımsız bölüm değişikliği

0 Aplikasyon Nedir?

Aplikasyon (yer tespiti), taşınmazın tescilli haritasındaki parsel köşe koordinatlarının zemin üzerinde yerinin belirtilmesi işlemidir.

Kadastroda; arazi ölçüsünün yapılarak köşe kırık noktalarının zeminde belirlenip, matbuğ klişesine zemini ölçeksiz kroki olarak çizilip düzenlenmesi aplikasyonun yapılması anlamına gelir. Köşe kırık noktalarının koordinat sistemi mevzi, imar, ülke ITRF sisteminde yapılmaktadır. Bu koordinat sistemlerine göre kadastro pafta haritası oluşturulur.

Aplikasyon işlemi başvurusu için tapu senedi örneği ve kimlik fotokopisi yeterlidir. Aynı parsellere ait farklı zamanlarda yapılacak aplikasyon ölçülerinin farklı olmaması için önceden tanzim edilen aplikasyon krokileri veya ölçü krokileri varsa bu krokilerdeki ölçü değerleri göz önüne alınmalı ve mümkünse aynısı kullanılmalıdır. İlgili parselin pafta tersimat (çizim) kontrolü yapılarak tersimatta hata olup olmadığı anlaşılır. Hata belirlenmesi halinde ilgili mevzuata göre düzeltme yapılır.

Talep sahibi, başvuru fişinde belirtilen gün ve saatte temin edeceği araç ile aplikasyon işlemi için görevlendirilen kadastro elemanlarını taşınmaz malın mahalline götürür. Görevli kadastro elemanları hazırladıkları aplikasyon krokisini zemine tatbik eder. Aplikasyonu yapılan parselin zeminde belirli olmayan sınır köşe noktaları sabit noktalardan röperlenerek Büyük Ölçekli Haritalar Yönetmeliği'nin 153. maddesinde B.Ö.H.Y'nin 262 ile 270. maddelerindeki ilgili hükümleri aynen uygulanır. Aplikasyon işlemi bitiminden sonra 2 nüsha aplikasyon krokisi düzenlenir. Aplikasyon krokisinde aplikasyon değerleriyle birlikte poligon noktaları ve parsel köşe noktalarının koordine değerleri gösterilir. Bu kroki yetkili kadastro elemanları ve varsa komşu parsel malikleri ve diğer ilgililerce imzalanır. İmar parsellerinin aplikasyonlarında komşu parsel maliklerinin imzalarına gerek yoktur. Aplikasyon işleminin bitiminde istem belgesinin arka yüzüne "Aplikasyon belgesini aldım." ibaresi yazılarak tarih belirtilip ilgili kişi tarafından imzalanır.


0 Cins Değişikliği Nedir?

Cins değişikliği, bir taşınmaz malın cinsinin yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; bağ, bahçe, tarla vb. iken arsa veya araziye; arsa veya arazi iken bağ, bahçe, tarla vb. duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işlemlerdir.

Bu tanımdan hareketle, taşınmazlarda yapılacak cins değişikliği işlemleri üç ana başlık altında sıralanabilir.

- Yapısız iken yapılı hale gelme,
- Yapılı iken yapısız hale gelme,
- Diğer cins değişiklikleridir.

Bina yapımı ve yıkımı ile ilgili olmayan ve taşınmaz malın bağ, bahçe, tarla vb. vasıfta iken, arsa veya başka vasıflara dönüştürülmesi veya tersi işlem taleplerinde, araziye gidilmeden gerektiğinde ilgili kamu kuruluşundan verilmiş yazı yada rapora dayanılarak tescil bildirimi düzenlemek suretiyle cins değişikliği yapılır. Bu işlemden yapılı iken yapısız hale getirme işlemleri için alınan döner sermaye hizmeti bedeli bulunur. Bu işlem için araziye gidilmesi halinde parselin yerinde gösterilmesi ücreti ayrıca alınır.

Cins değişikliği için istenen belgeler;

1. Tapu senedi örneği
2. Nüfus cüzdanı fotokopisi
3. Yapı kullanım izin belgesi

Cins değişikliği işlemi; teknik çalıştırmayı gerektirmesi nedeniyle kadastro müdürlüklerini; tescili gerektirmesi nedeniyle de tapu müdürlüklerini ilgilendirmektedir.

0 Aile Konut Şerh-i İşlemi

Aile konutu olarak tanımlanan taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini talep edebilir. Eşlerden herhangi biri bahçe konut taşınmazı aile konutu olarak kullandıklarını belgelendirebiliyorsa tapu müdürlüğüne ilgili bulunduğu muhtarlıktan aldığı ikametgah belgesi ile aile konutu şerh-i başvurusunda bulunabilir. Tapu müdürlüğü kadastro müdürlüğüne bir üst yazı ile aile konut şerh-i başvurusunda bulunan eşin tapu kaydının aynen uyumlu olup olmadığının tespit edilmesini ister. İlgili eş tapu müdürlüğünün üst yazısı ile kadastro müdürlüğüne bağımsız bölümün yerinde gösterilmesi talebinde bulunan ilgili eşin talebi alınarak zeminde adres ve tapu bilgilerinin uyup uymadığı tespit edilir. Zeminde tanzim edilen tutanak ve kroki örneği bir üst yazı ile tapu müdürlüğüne gönderilir.

0 Kadastro Müdürlüğünde Yapılan Talebe Bağlı İşlemler

1. Plan Örneği
2. Aplikasyon
3. Cins Değişikliği
4. Birleştirme
5. İrtifak Hakkı

Kadastro Müdürlüklerinde yapılan talebe bağlı işlemlerde öncelikle istem belgesi düzenlenir. Bu istem belgesinde taşınmazın bağlı bulunduğu il, ilçe, köy-mahalle, malik bilgisi, pafta-ada, parsel, yüz ölçümü bilgileri ve talep ettiği işlemin cinsi vardır. Ayrıca bu talep belgesinde tapu sahibinin adı soyadı, TC kimlik numarası, açık adresi ve telefon numarası bulunur. talebin belgesine vatandaşın başvuru tarihi atılır ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün döner sermaye ücret tarifesine göre parselin döner sermaye ücreti tespit edilerek talep belgesine yazılır. Döner sermaye ücreti parselin imar ya da kadastro parseli ayrımı yapılarak yüz ölçümü miktarına göre hesaplanır.

0 Plan Örneği Hazırlama

Plan örneği, talebe bağlı olarak kadastro müdürlüklerinde yapılan işlemler arasında yer alır. Harita (plan) örneği parselin tescili haritasından aynen alınan örneğe denir. Söz konusu harita (plan) örneğinin alınabilmesi için parsel malikinin tapu senedi ve nüfus cüzdanı örneği ile başvurması gerekmektedir.

Harita (plan) örneğinde söz konusu parselin tamamı çizilir. Komşu parsellerle olan irtibatlar gösterilir, yol cephesi gösterilir, parsel üzerinde herhangi bir irtifak hakkı varsa kesik çizgilerle gösterilir. Parselin tescili haritasına göre en az 3 adet karelaj gösterilir. Harita (plan) örneğinin çizildiği maktuğ çizergeye il, ilçe, köy-mahalle, kütük-sayfa no, pafta no, ada no, parsel no, yüzölçümü, paftanın ölçeği, düzenleyen, kontrol eden ve takdis eden memurların adı soyadı ve düzenleme tarihleri tanzim edilir. Son olarak tapu-fen kayıt defterine kaydedilir. Makbuz tarihi ve numarası yazılır ve tapu fen defterine kayıda alınarak işlem tamamlanmış olur.


0 İfraz Nedir?

Tapu sicil kütüğünde tek bir parça olan taşınmazın birden fazla parçaya ayrılması (bölünmesi) işlemidir. Bu işlemde dikkat edilmesi gereken konu taşınmazın ayrılması sonucunda üzerinde bulunan rehinde ayrılan parçaların kıymeti oranında bölünerek ayrılan taşınmaz mallara nakli istenirse alacaklı ile borçlunun aralarında alacağı karara göre işlem yapılır. İşlem sonucu alacaklıya duyurulur.

Bir taşınmaz maldan kamulaştırma gibi nedenlerle hakların ve yükümlülüklerin nakline gerek olmadan bir parçası ayrılarak sicilden terkini gerekiyorsa, kütük sayfası, taşınmaz malın diğer kısmı için olduğu gibi bırakılır. Ayrılan parçanın yüz ölçümü, ayırma tarihi ve yevmiye numarasıyla ayırma nedeni taşınmaz malın yüz ölçümü kısmında gösterilir ve miktarı düşülür. Dosya ifrazdan sonra fen klasörüne işlenir.

0 Bina Aplikasyonu Krokisi

Bina aplikasyonu, vaziyet veya konum planı üzerine yerleştirilmiş olan bir binaya ait köşe noktalarının planı meydana getiren aplikasyon değerlerinden yararlanılarak arazideki yere aktarılmasıdır.

1 Poligon Röper Krokisi

Poligon Röper Krokisi, poligon noktalarının istenildiği zaman kolayca bulunabilmelerini sağlamak ve kaybolması durumunda aynı yerden tesisleri yeniden yapabilmek amacıyla her poligona ayrı ayrı düzenlenen krokilerdir.

Örnek Poligon Röper Krokisi:


28 Ağustos 2014 Perşembe

0 ArcGİS 9 Kullanım Klavuzu


26 Ağustos 2014 Salı

0 Jeodezi Tanımı ve Kapsamı

Yeryüzünün tamamının veya büyük bir kısmının ölçülmesi, yeryuvarının biçiminin ve büyüklüğünün saptanması işlemine Jeodezi denir. Yunanca kökünden gelen bu kelime (Jeo=yer, dezi=bölme) yerin bölünmesi anlamına gelmektedir. ARİSTO zamanında yeryuvarının ölçümü için Geometri kelimesi kullanılmaktaydı. Alman bilim adamı F.R.HELMERT 1880'de Jeodeziyi "Yeryüzünün ölçümü ve projeksiyonu" olarak tanımlamıştır. Aynı yıllarda yaşayan H.BRUNS bu tanıma yerin gravite alanının da ölçülmesini ekleyerek Fiziksel Jeodezinin de Jeodezinin ayrılmaz bir bütünü olduğunu vurgulamıştır. Bütün bunları içeren bir tanıma da son yıllarda S.HEITZ "Jeodezi, yeryuvarına ilişkin gözlemlerin elde edilmesi ve bunların fiziksel modele dönüştürülmesidir" şeklinde tanımlamıştır.

IAG (Uluslararası Jeodezi Birliği) 1979 toplantısında jeodezi için "Jeodezi, üç boyutlu ve zaman değişkenli uzayda çekim alanı da kapsamda olmak koşulu ile, yerin ve diğer gök cisimlerinin temsil edilmesi ve ölçülmesi ile ilgilenen bir bilimdir" demiştir. Şu halde jeodezinin kapsamına ay ve diğer gezegenler de girmektedir. Sonuç olarak; yeryuvarının tamamının, kıtalarının, bir ülkenin veya büyük bir kısmının ölçümü işi Jeodezi veya daha doğrusu Yüksek Jeodezi konularına girmektedir.

Kaynak: Ölçme Bilgisi, Cilt I, İstanbul, 2003.

0 Haritacılık ve Haritacı

Haritacılık, insanlığın en eski uğraş alanlarından biri olarak geçmişte var olmuş ve gelecekte de popülaritesi artarak var olmaya devam edecek olan bir bilim dalıdır. İlk haritacılık faaliyetleri olarak; Mezopotamya uygarlıklarında insanların yaşadıkları yerlerin krokisini çizdiği kil tabletler ve eski Mısır'da Nil nehrinin her yıl taşması sonucunda su altında kalan parsel sınırlarının kaybolması nedeniyle kadastro ve aplikasyon ağırlıklı geometrik çalışmalar gösterilebilir. Ayrıca eski Yunanistan'da Heron ve diğerlerinin yeryuvarının büyüklüğünün ölçülmesi gibi jeodezik temelli çalışmalar yaptığı da bilinmektedir.

Günümüze bakıldığında haritacılığın mesleki etkinlikleri için FIG (Uluslararası Haritacılar Birliği) "Haritacı, yapılı ya da yapısız olan, hem yer üstünde hem de yer altında bulunan taşınmazlara ilişkin tüzel ve özel mülkiyeti dökümleyen, sınırlarını belirleyen, ölçen ve değerlendiren, bu çalışmalarda toprak iyeliğinin yasal kayıtlanması önlemleriyle onunla bağlantılı hakları gözeten bir meslek ilgisidir. O, bunlardan başka kırsal ve kentsel toprakların kullanılmasını araştırır, planlar ve yönetir. Haritacı sözü edilen konuları ilgilendiren teknik, tüzel, ekonomik, tarımsal ve sosyal bilgileri edinir" biçiminde tanımlamıştır.

Kaynak: Ölçme Bilgisi, Cilt I, İstanbul, 2003.

25 Ağustos 2014 Pazartesi

0 Mühendislik Yemini

Bana verilen Mühendislik ünvanına daima lãyık olmaya;
onun bana sağladığı yetki ve yüklediği sorumluluğu bilerek,
hangi şartlar altında olursa olsun,
onları ancak iyiye kullanmaya;
yurduma ve insanlığa yararlı olmaya,
kendim ve mesleğimi maddi ve manevi alanlarda yükseltmeye çalışacağıma
namusum ve şerefim üzerine yemin ederim.

18 Ağustos 2014 Pazartesi

0 NETCAD Google Earth'e Veri Aktarma


1 NETCAD Pafta ile Raster Dönüşüm


14 Ağustos 2014 Perşembe

1 NETCAD Enkesit Üretme ve Kübaj Hesabı


12 Ağustos 2014 Salı

1 NETCAD 18. Madde Uygulaması




11 Ağustos 2014 Pazartesi

0 NETCAD Netpro ile Yol Uygulaması






5 Ağustos 2014 Salı

1 NETCAD Sayısallaştırma ve Dönüşüm İşlemleri

 
Telif Hakkı © 2017 Tüm hakları saklıdır. HARİTA ONLINE
Bu site Blogger tarafından desteklenmektedir.